کنترل گام به گام ساقه‌خوار نواری برنج با تاکید بر تولید محصول سالم

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانشیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور

2 عضو هیئت علمی بخش گیاه پزشکی

چکیده

برنج ( Oryza sativa L) به‌دلیل دارا بودن کالری بالا در هر هکتار در مقایسه با سایر محصولات غلات، یکی از مهم‌ترین غذاها برای بیش از نیمی از جمعیت جهان است. در این رابطه آفات حشره‌ای برنج یکی از تهدیدهای جدی برای محصول برنج محسوب می‌شوند و معمولاً منجر به کاهش عملکرد و کیفیت محصول می‌شود. ساقه‌خوار نواری برنج یکی از مخرب‌ترین آفات برنج در بسیاری از کشورهای تولید کننده برنج در دنیا و ایران است. در حال حاضر برای کنترل این آفت از مدیریت تلفیقی استفاده می‌شود که شامل روش‌های زراعی، مکانیکی، فیزیکی، بیولوژیک و شیمیایی می‌باشد. امروزه این آفت بیشتر به‌وسیله حشره‌کش‌های شیمیایی به‌ویژه حشره‌کش‌های گرانول کنترل می‌شود. همچنین از دیگر روش‌های مبارزه با این آفت استفاده از فرمون، انهدام ساقه‌های آلوده در هنگام وجین، رهاسازی زنبور تریکوگراما و شخم بعد از برداشت برنج می‌باشد. بنابراین با انجام روش‌های غیرشیمیایی و استفاده صحیح از حشره‌کش‌های شیمیایی و توجه به توصیه‌های ترویجی در زیست‌بوم شالیزار، می‌توان آفت ساقه‌خوار برنج را کنترل و محصول سالم تولید نمود.

کلیدواژه‌ها