رقم جدید برنج "رش" پرمحصول و با کیفیت پخت مطلوب

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

چکیده

رقم جدید رش از دسته لاین­های معطر و کیفی برنج دریافت­شده از موسسه بین‌المللی تحقیقات برنج است. اولین آزمایش برای تهیه‌ی این رقم از سال زراعی 1380 با انجام آزمایش مشاهده­ای شروع و پس از طی آزمایش­های مقایسه عملکرد، سازگاری، به‌زراعی و بررسی­های مختلف مزرعه­ای و آزمایشگاهی شامل آزمایش مقاومت به بیماری‌های بلاست و سوختگی غلاف، تعیین مقاومت به آفت ساقه‌خوار نواری برنج، آزمایش تحقیقی – ترویجی و تست پانل ادامه یافت و نهایتاً این رقم در سال 1397 با نام "رش" معرفی شد. رقم مذکور دارای پایداری مناسب در مناطق مختلف استان گیلان بوده و با عملکرد حدود 6 تن در هکتار، در مقابل بیماری بلاست و شیت‌بلایت مقاوم است. مقاوم بودن این رقم نسبت به بیماری­ها علاوه بر کاهش هزینه­های ناشی از مصرف سموم، موجب کاهش آلودگی­های زیست‌محیطی نیز می­شود. این رقم دارای میزان آمیلوز متوسط (21 درصد)، طول دانه‌ی بلند (طول برنج سفید قبل از پخت 02/ 7 میلی­متر و پس از پخت 3/14 میلی­متر)، وزن صد دانه 56/2 گرم، طول خوشه 31 سانتی­متر، میزان برنج سالم بالا (58 درصد) ارتفاع مناسب بوته (115 سانتی­متر)، متوسط زودرس (دوره رسیدگی کامل 125 روز) و با پتانسیل تولید مناسب می­باشد. متحمل بودن این رقم نسبت به ریزش و خوابیدگی و دارا بودن ارتفاع مناسب، آن را جهت برداشت مکانیزه ممتاز کرده است. رقم جدید رش به­دلیل دارا بودن خصوصیات فوق­الذکر و داشتن کیفیت پخت مطلوب، مورد استقبال زیاد کشاورزان قرار گرفته است.

کلیدواژه‌ها