تقلبات در بازار برنج: چالش‌ها و راهکارها

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 کارشناس مسئول آزمایشگاه کیفیت و تجزیه بذر مؤسسه تحقیقات برنج آمل

2 کارشناس ارشد صنایع غذایی، آمل، ایران

3 کارشناس آزمایشگاه کیفیت و تجزیه بذر مؤسسه تحقیقات برنج-سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی آمل، ایران

4 کارشناس ارشد اطلاع رسانی مؤسسه تحقیقات برنج-سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی آمل، ایران

چکیده

تقلب در مواد غذایی، فریب عمدی است که برای کسب منفعت انجام شده و در حال رشد است. برنج پس از گندم پرمصرف‌ترین غلات و غذای اصلی بیش از نیمی از مردم جهان است. به‌دلیل مقیاس صنعت برنج جهانی، فرصت‌ها برای تقلب، بزرگ، نگران‌کننده و تهدیدی برای اقتصاد و سلامت جامعه است. اقدامات متقلبانه می‌تواند در سطوح مختلفی از‌ جمله منشاء گیاهی و جغرافیایی، جایگزینی ارقام کیفی و غیر کیفی، پارساله و امساله بودن، عطر و طعم مصنوعی و اصالت برنج باشد. برای مقابله با تقلب‌های جدید برنج، دامنه تکنیک‌های تشخیص آن‌ها در حال افزایش است. تحقیقات فعلی در مورد تقلب برنج به طور عمده روی آزمایش اصالت برنج متمرکز شده است. سنجش‌های DNA ابزار عالی برای استفاده از آزمایش تعیین اصالت هستند. در حال حاضر هیچ ابزار تحلیلی واحدی وجود ندارد که بتواند پاسخی به تمام مشکلات احراز هویت برنج بدهد، بنابراین لازم است از چندین رویکرد آزمایش‌های فیزیکی و شیمیایی استفاده شود.

کلیدواژه‌ها