2
مسئول آزمایشگاه بخش تحقیقات خاک و آب موسسه تحقیقات برنج کشور
3
کارشناس ترویج مرکز خدمات جهاد کشاورزی رودبنه شهرستان لاهیجان
چکیده
پایش پژوهشی و ترویجی تغذیه برنج در اراضی شالیزاری با تکیه بر مصرف بهینه کودهای کممصرف، زیربنای دستیابی به افزایش عملکرد در واحد سطح است. این پژوهش ترویجی توسط مؤسسه تحقیقات برنج کشور و با همکاری سازمان جهاد کشاورزی گیلان در روستای نوبیجار بخش رودبنه شهرستان لاهیجان و طی سال زراعی1400-1399 روی رقم برنج هاشمی (محلی) انجام گرفت. در این پژوهش ترویجی تاثیر محلولپاشی با یک و نیم کیلوگرم کود روی کلات شده با اسیدآمینه گلایسین در هکتار (با غلظت پنج در هزار) در دو مرحله از رشد گیاه شامل آغاز مرحله آبستنی و شروع رسیدن دانه در کرت پایلوت با شرایط کشاورز (بدون محلولپاشی) مقایسه شد. نتایج این پایش حاکی از آن است که علیرغم دشواریهای کار در مزرعه کشاورز، محلولپاشی دو مرحلهای با کودهای مذکور سبب افزایش 18 درصدی شلتوک و 10 درصدی کاه و کلش برنج در مقایسه با عدم محلولپاشی در زمین کشاورز شد. علاوه بر این، صفات کیفی برنج مانند محتوای روی و میزان پروتئین برنج سفید نیز در اثر محلولپاشی با کلات اسیدآمینه گلایسین روی بهترتیب 7/23 ، 25 و 6/11 درصد نسبت به شاهد (مزرعه کشاورز و بدون محلولپاشی) افزایش یافت. بنابراین میتوان نتیجه گرفت با مدیریت علمی و به روز کاربرد نهادههای کشاورزی و استفاده از روشهای بهزراعی مانند محلولپاشی دو مرحلهای با کود روی کلات شده با اسیدآمینه گلایسین میتوان به افزایش قابل قبول عملکرد در واحد سطح و بهبود کیفیت خوراکی برنج سفید دست یافت.
محمود سلطانی, شهرام , شکوری کتیگری, مریم و حقی, محمد . (1403). تاثیر محلولپاشی کود روی کلاتشده با اسیدآمینه گلایسین بر عملکرد کمی و کیفی برنج. مجله ترویجی شالیزار, 6(1), 1-5.
MLA
محمود سلطانی, شهرام , , شکوری کتیگری, مریم , و حقی, محمد . "تاثیر محلولپاشی کود روی کلاتشده با اسیدآمینه گلایسین بر عملکرد کمی و کیفی برنج", مجله ترویجی شالیزار, 6, 1, 1403, 1-5.
HARVARD
محمود سلطانی, شهرام, شکوری کتیگری, مریم, حقی, محمد. (1403). 'تاثیر محلولپاشی کود روی کلاتشده با اسیدآمینه گلایسین بر عملکرد کمی و کیفی برنج', مجله ترویجی شالیزار, 6(1), pp. 1-5.
CHICAGO
شهرام محمود سلطانی , مریم شکوری کتیگری و محمد حقی, "تاثیر محلولپاشی کود روی کلاتشده با اسیدآمینه گلایسین بر عملکرد کمی و کیفی برنج," مجله ترویجی شالیزار, 6 1 (1403): 1-5,
VANCOUVER
محمود سلطانی, شهرام, شکوری کتیگری, مریم, حقی, محمد. تاثیر محلولپاشی کود روی کلاتشده با اسیدآمینه گلایسین بر عملکرد کمی و کیفی برنج. مجله ترویجی شالیزار, 1403; 6(1): 1-5.