آبیاری تناوبی روشی ساده برای کاهش اثر آب شور بر عملکرد برنج

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و‌‌ ترویج ‌کشاورزی، رشت، ایران،

2 موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و‌‌ ترویج ‌کشاورزی، رشت ایران

چکیده

علاوه بر مشکل کم‌آبی، تغییر کیفیت و شوری آب باعث به‌وجود آوردن مشکلات زیادی برای کشت برنج می‌شود. به‌همین دلیل شناخت اثرات استفاده از آب شور بر گیاه حائز اهمیت است. تحقیقات نشان داد در شرایط کم‌آبی می‌توان از آب آبیاری تناوبی برای کاهش اثرات آب شور بر برنج استفاده کرد. از ‌این‌رو سه درجه شوری شامل شوری‌های 1، 2 و 4 dS.m-1 با افزودن نمک به آب تهیه شد. برنج‌های کاشته شده در گلدان‌های مختلف با استفاده از آب‌ شور تحت سه روش آبیاری شامل غرقاب دایم، تناوبی و آبیاری در ظرفیت زراعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد چنانچه شوری آب آبیاری افزایش یابد، عملکرد محصول در تمامی روش‌های آبیاری به‌میزان قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. میانگین عملکرد دانه در آب با شوری dS.m-1 1 در تمامی روش‌های آبیاری، 18/21 گرم در هر گلدان بود که با افزایش شوری به 2 و 4 dS.m-1، میزان عملکرد به ترتیب به 42/15 و 97/5 گرم در هر گلدان کاهش یافت. مقایسه روش‌های آبیاری در هر سطح شوری نیز نشان داد که در شوری dS.m-1 1 آبیاری غرقاب، بالاترین عملکرد (24/22 گرم در هر گلدان) را داشت، اما در سطح شوری 2 و 4 dS.m-1، آبیاری در ظرفیت زراعی عملکرد بالاتری (80/18 و 38/6 گرم در هر گلدان) را ارائه داد. بنابراین استفاده از روش آبیاری در ظرفیت زراعی در شوری پایین آب (زیر dS.m-1 2) علاوه بر کاهش مصرف آب، سطح عملکرد دانه را نیز تا حد قابل قبولی حفظ می‌کند.

کلیدواژه‌ها