رقم جدید برنج "توکا" حاصل اصلاح ارقام محلی برنج با کیفیت پخت عالی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

چکیده

رقم جدید برنج توکا حاصل تلاقی ساده بین رقم محلی طارم دیلمانی به‌عنوان والد مادری و رقم علی‌کاظمی به‌عنوان والد پدری است. تلاقی اولیه در سال زراعی1390 انجام و پیشبرد جمعیت اصلاحی با استفاده از روش شجره‌ای در یک دوره پنج‌ساله انجام شد و لاین انتخابی پس از طی موفقیت‌آمیز آزمایش‌های مقایسه عملکرد، سازگاری، به‌زراعی و بررسی‌های مختلف مزرعه‌ای و آزمایشگاهی نظیر آزمایش مقاومت به بیماری بلاست، تعیین مقاومت به آفت ساقه‌خوار نواری برنج، آزمایش تحقیقی– ترویجی و تست پانل، نهایتاً در سال 1402 با نام رقم "توکا" معرفی شد. رقم مذکور دارای پایداری مناسبی در مناطق مختلف استان گیلان و مازندران بوده و با عملکرد حدود 4/5 تن در هکتار، طول خوشه 27 سانتی‌متر، دارای ارتفاع بوته 126 سانتی‌متر، زودرس (108 روز از بذرپاشی) و دانه‌‌بلند (2/7 میلی‌متر) بوده و از کیفیت پخت عالی (مقدار آمیلوز 21 درصد، درجه حرارت ژلاتینی شدن 2/4) برخوردار می‌باشد.

کلیدواژه‌ها