توصیه‌های ترویجی در خصوص برداشت برنج

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.

چکیده

برنج به عنوان یکی از گیاهان راهبردی، پس از گندم دومین محصول پرمصرف کشور به شمار می‌رود. با توجه به رشد جمعیت، افزایش تولید این محصول و کاهش تلفات، اهمیت ویژه‌ای در جلوگیری از واردات برنج دارد. از مهم‌ترین مراحل تولید این محصول که تأثیر زیادی در ارتقاء کمی و کیفی تولید محصول دارد، مرحله برداشت است. امروزه در کشور برداشت برنج به‌دلیل سختی‌ها و نیز وجود فناوری، از حالت سنتی و غیرمکانیزه با دست، و نیمه‌مکانیزه به‌شکل برداشت با دست و خرمن‌کوبی با ماشین و یا به‌شکل کاملاً مکانیزه تغییر یافته است. مدیریت مناسب برداشت با هدف کاهش تلفات در فصل برداشت از مهم‌ترین اولویت‌ها می‌باشد که علاوه بر کاهش تلفات (ریزش طبیعی و ریزش در هنگام برداشت) مشکلات موجود در جمع‌آوری محصول نیز کاهش یافته و در نهایت سبب افزایش درآمد کشاورزان خواهد شد. کاهش تلفات در این مرحله ضروری است و این امر مستلزم درو به موقع محصول، شرایط شالیزار در زمان برداشت، انتخاب روش مناسب برداشت، تنظیم و نگهداری ماشین برداشت، مهارت اپراتور، جداسازی دانه از بقایای گیاهی با کمترین تلفات و در نهایت به‌دست آوردن محصول با کیفیت بالا است. از‌این‌رو رعایت دستورالعمل‌های فنی و توصیه‌های ترویجی در مرحله برداشت می‌تواند از هدر رفت محصول جلوگیری نماید.

کلیدواژه‌ها