توصیه‌های فنی به‌منظور مدیریت برخی عوامل خسارت‌زا در شالیزار

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانشیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور

2 موسسه تحقیقات برنج کشور

3 رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور- سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

4 محقق موسسه تحقیقات برنج برنج رشت

چکیده

در زراعت برنج عوامل زنده شامل حشرات و عوامل بیمارگر گیاهی، علف‌های هرز و گیاهان انگل و همچنین عوامل غیرزنده مانند کاهش یا افزایش دما و رطوبت، کمبود یا بیش‌بود عناصر غذایی، تغییرات pH خاک، افزایش گازهای گلخانه‌ای، مصرف آفتکش‌های شیمیایی و گرم شدن هوای کره زمین ناشی از تغییرات اقلیمی از مهم‌ترین تهدیدات تولید برنج هستند. علاوه بر عوامل زیست‌بومی‌که موجب خسارت‌های مستمر بر گیاه برنج می‌شوند، تعداد مهمی ‌از عوامل زنده در مناطق مختلف برنج‌کاری وجود دارند که می‌توانند در کوتاه‌ترین زمان ممکن در محیط منتشر شده و با ایجاد اپیدمی، خسارات غیرقابل جبرانی را تحمیل نمایند. از این رو با رعایت دستورالعمل‌های فنی و توصیه‌های ترویجی و نیز با رعایت اصول صحیح تغذیه گیاهی می‌‌توان به تولید نشاهای قوی و رشد بهتر گیاه، افزایش استحکام ساقه، کاهش مصرف سموم شیمیایی، افزایش تحمل برنج در برابر آفات و بیماری‌ها، زودرسی برنج، کاهش آلودگی منابع آب، خاک، افزایش عملکرد در واحد سطح و بهبود کیفیت دانه برنج سفید و در نتیجه بهبود سلامت برنج تولیدی دست یافت.

کلیدواژه‌ها