معرفی علف‌هرز مشکل‌ساز برنج‌هرز در کشت مستقیم برنج

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

2 بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران

چکیده

به منظور کاهش هزینه‌های کارگری، سرعت بخشیدن و ساده‌تر شدن عملیات کشت و نیاز به آب کمتر، کشاورزان به کشت مستقیم برنج روی آورده‌اند. در این سیستم کشت، علف‌های هرز از فلور متنوع‌تر و فراوانی بیشتر در مقایسه با سیستم کشت نشایی برخوردار هستند. شباهت ظاهری و فیزیولوژیکی "برنج هرز" با برنج زراعی موجب شده که برنج هرز در سیستم کشت مستقیم، مشکلات زیادی را ایجاد کند. در سال‌های اخیر، این علف‌هرز در منطقه مغان (استان اردبیل) در کشت مستقیم برنج در بستر مرطوب، بسیار مشکل‌ساز شده است. آلودگی برنج هرز، خیلی سریع از مناطق آلوده به غیر آلوده گسترش می‌یابد و با توجه به احتمال توسعه کشت مستقیم برنج در ایران در سال‌های آتی، خطر افزایش حضور این علف‌هرز در مزارع بیشتری قابل پیش‌بینی است. لذا آگاهی دادن به کشاورزان برنج‌کار به منظور شناسایی این علف‌‌هرز مهم و مشکل‌ساز برای برنامه‌ریزی مدیریت مناسب و کارآمد آن ضرورت دارد. پیشگیری، مهم‌ترین و اولین مرحله مدیریت علف‌های هرز به‌ویژه برنج هرز است. کاربرد بذر گواهی شده و پاک، بازدید منظم مزرعه و حذف بوته‌های برنج هرز، تمیز کردن ادوات و ماشین‌آلات قبل از ورود به زمین‌های غیرآلوده، مهم‌ترین روش‌های پیشگیری از گسترش برنج هرز هستند.

کلیدواژه‌ها