3
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور- سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده
حلزونها و لیسکها میتوانند همهی محصولات زراعی و باغی را بخورند و بیشترین آسیب را در هنگام استقرار محصول و ابتدای رشد در بهار و پاییز وارد کنند. این آسیب در شرایط خنک و مرطوب شدیدتر است و باعث کندن شدن رشد محصول یا از بین رفتن آن میشوند. شکی نیست که حلزون و لیسک (راب) بدترین دشمن گیاهان در بسیاری از نقاط جهان و از جمله ایران هستند. آنها به طور معمول در روز در بقایای گیاهی پوسیده یا خاک پنهان میشوند و شب هنگام زیر پوشش گیاهی، زیر سنگ، زیر گلدانهای حاوی گیاه و هزار مخفیگاه دیگر ظاهر و در شب تغذیه میکنند. در مناطق شمال ایران همه ساله این جانوران به محصولات کشت دوم پس از برداشت برنج خسارت زیادی را به کشاورزان تحمیل میکنند، بهطوریکه در بعضی موارد کشاورزان به کشت مجدد محصولات خود اقدام مینمایند و از این لحاظ مجبور به پرداخت هزینه اضافی خواهند شد. از آنجایی که اکثر این جانوران وابستگی زیادی به رطوبت دارند، خسارت این آفات در مناطق و محیطهای مرطوب بیشتر و مهمتر است. بهترین راهبرد برای مدیریت این آفات درکشت دوم بعد از برنج یا باغ، تلفیقی از روشهای زراعی، مکانیکی، بیولوژیک و شیمیایی میباشد.
مجیدی شیل سر, فرزاد, یوسفی, روح اله, & حسینی چالشتری, مریم. (1400). کنترل خسارت حلزون و لیسک بر روی محصولات زراعی غیر برنج در شالیزار. مجله ترویجی شالیزار, 3(1), 9-15.
MLA
فرزاد مجیدی شیل سر; روح اله یوسفی; مریم حسینی چالشتری. "کنترل خسارت حلزون و لیسک بر روی محصولات زراعی غیر برنج در شالیزار". مجله ترویجی شالیزار, 3, 1, 1400, 9-15.
HARVARD
مجیدی شیل سر, فرزاد, یوسفی, روح اله, حسینی چالشتری, مریم. (1400). 'کنترل خسارت حلزون و لیسک بر روی محصولات زراعی غیر برنج در شالیزار', مجله ترویجی شالیزار, 3(1), pp. 9-15.
VANCOUVER
مجیدی شیل سر, فرزاد, یوسفی, روح اله, حسینی چالشتری, مریم. کنترل خسارت حلزون و لیسک بر روی محصولات زراعی غیر برنج در شالیزار. مجله ترویجی شالیزار, 1400; 3(1): 9-15.