تاثیر کاربرد کود آلی بر میزان عملکرد ارقام برنج هاشمی و گیلانه

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران ایران

2 کارشناس مرکز بین‌المللی برنج، آسیای مرکزی و غربی (CWARice) رشت، گیلان، ایران

چکیده

دستیابی به عملکرد مناسب برنج برای کشاورزان در کشت برنج سالم یکی از اهداف مهم پژوهشگران می‌باشد. بدین ‌منظور آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار برای بررسی تأثیر نوع و سطوح مختلف کود دامی بر مقدار عملکرد شلتوک دو رقم برنج هاشمی (رقم بومی) و گیلانه (رقم اصلاح شده) در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه برنج کشور، رشت در سال‌های 1397 و 1398 انجام گردید. منابع کود دامی و سطوح مورد استفاده شامل: کود مرغی فرآوری شده (5/2، 5 و10 تن در هکتار)، کود گاوی کاملاً پوسیده (5، 10 و 20 تن در هکتار) و کود گوسفندی (10، 20 و 40 تن در هکتار) و دو تیمار شاهد (شاهد بدون مصرف کود و شاهد کود شیمیایی) در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عملکرد ارقام برنج هاشمی و گیلانه با کاربرد 20 تن کود گاوی کاملاً پوسیده در هکتار (به‌ترتیب 3643 و 4760 کیلوگرم شلتوک در هکتار) نزدیکترین عملکرد را نسبت به تیمار کود شیمیایی (به‌ترتیب 4218 و 5378 کیلوگرم شلتوک در هکتار) حاصل نمود.
 
 

کلیدواژه‌ها