استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
چکیده
رقم جدید رش از دسته لاینهای معطر و کیفی برنج دریافتشده از موسسه بینالمللی تحقیقات برنج است. اولین آزمایش برای تهیهی این رقم از سال زراعی 1380 با انجام آزمایش مشاهدهای شروع و پس از طی آزمایشهای مقایسه عملکرد، سازگاری، بهزراعی و بررسیهای مختلف مزرعهای و آزمایشگاهی شامل آزمایش مقاومت به بیماریهای بلاست و سوختگی غلاف، تعیین مقاومت به آفت ساقهخوار نواری برنج، آزمایش تحقیقی – ترویجی و تست پانل ادامه یافت و نهایتاً این رقم در سال 1397 با نام "رش" معرفی شد. رقم مذکور دارای پایداری مناسب در مناطق مختلف استان گیلان بوده و با عملکرد حدود 6 تن در هکتار، در مقابل بیماری بلاست و شیتبلایت مقاوم است. مقاوم بودن این رقم نسبت به بیماریها علاوه بر کاهش هزینههای ناشی از مصرف سموم، موجب کاهش آلودگیهای زیستمحیطی نیز میشود. این رقم دارای میزان آمیلوز متوسط (21 درصد)، طول دانهی بلند (طول برنج سفید قبل از پخت 02/ 7 میلیمتر و پس از پخت 3/14 میلیمتر)، وزن صد دانه 56/2 گرم، طول خوشه 31 سانتیمتر، میزان برنج سالم بالا (58 درصد) ارتفاع مناسب بوته (115 سانتیمتر)، متوسط زودرس (دوره رسیدگی کامل 125 روز) و با پتانسیل تولید مناسب میباشد. متحمل بودن این رقم نسبت به ریزش و خوابیدگی و دارا بودن ارتفاع مناسب، آن را جهت برداشت مکانیزه ممتاز کرده است. رقم جدید رش بهدلیل دارا بودن خصوصیات فوقالذکر و داشتن کیفیت پخت مطلوب، مورد استقبال زیاد کشاورزان قرار گرفته است.