مدیریت تولید برنج ارگانیک

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران

2 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

3 موسسه تحقیقات برنج کشور

4 سازمان جهاد کشاورزی مازندران

5 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی مازندران

چکیده

در راستای سیاست­های راهبردی وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر تولید محصول سالم و ارگانیک، طرح ملی تولید برنج ارگانیک از سال 1395 لغایت 1399 در قطعه زمینی به­مساحت 10 هکتار و به فاصله حداقل 1000 متر از سایر مزارع شالیزاری در ایستگاه تحقیقات زراعی بایع­کلا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندان، با کشت برنج هاشمی اجرا شد. مهم‌ترین وجوه تمایز سیستم کشاورزی تولید برنج ارگانیک با سیستم شالی­کاری مرسوم در نحوه مدیریت تغذیه و مدیریت کنترل عوامل خسارت­زای زنده گیاهی است. کنترل عوامل بیماری­زا با تولید نشاهای سالم (روش­های زراعی، ضدعفونی بذر و محلولپاشی خزانه با قارچ­های کنترل­گر زیستی) و استفاده از عامل کنترل­گر زیستی باکتریایی در زمین اصلی انجام شد. برای کنترل آفات، مدیریت تلفیقی شامل شخم عمیق مزرعه بعد از برداشت محصول، حذف علف­های هرز اطراف مزرعه، نشا به موقع در نیمه اردیبهشت، نصب تله فرمونی در طول دوره رشدی برنج، رهاسازی زنبور تریکوگراما و
محلول­پاشی با کنترل­گر زیستی باکتریایی بود. کنترل علف­های هرز شامل دقت در آماده سازی، تسطیح، شخم، غرقاب و پادلینگ دو مرحله‌ای زمین، پوشاندن پلاستیک روی مرزها، استفاده از بذر بوجاری شده، تنظیم عمق آب و وجین بود. برای مدیریت تغذیه اقدام به کشت شبدر پس از برداشت برنج و استفاده از کودهای زیستی و دامی شد. این طرح موفق به اخذ گواهی برنج ارگانیک شده و به پاس نتایج ارزشمند آن، جشنواره اولین روز مزرعه ملی ترویج و توسعه کشاورزی ارگانیک ایران در تاریخ 16/5/1398در این مزرعه برگزار شد.
 

کلیدواژه‌ها