افزایش عملکرد در ارقام محلی و اصلاح شده برنج از طریق محلول پاشی سولفات روی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

2 بخش اصلاح و تهیه بذر- موسسه تحقیقات برنج کشور- رشت-گیلان

چکیده

به منظور بهبود کمی (افزایش عملکرد) برنج در اراضی شالیزاری با کاربرد راهبردهای مدیریت عناصر غذایی کم مصرف (با تمرکز بر عنصر روی) آزمایشی دو ساله مبنی بر ارزیابی عملکرد دو رقم برنج هاشمی و گیلانه با مصرف روی انجام شد. تیمارهای آزمایش مشتمل بر دو فاکتور رقم (دو سطح) و کاربرد عنصر روی در سه سطح شامل عدم استفاده از کود روی، محلول پاشی سولفات روی نیم درصد در یک هفته قبل از گلدهی و محلول پاشی سولفات روی نیم درصد در یک هفته قبل از گلدهی به همراه محلول پاشی روی در مرحله پرشدن دانه در قالب آزمایش فاکتوریل با استفاده از طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در موسسه تحقیقات برنج (رشت) انجام شد. درطول اجرای آزمایش، صفات مهم مانند عملکرد دانه، کاه ، تعداد دانه پر و تعداد دانه کل در خوشه اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که محلول پاشی روی از منبع سولفات روی سبب افزایش عملکرد به میزان 14و 8/5 درصد به ترتیب در ارقام هاشمی وگیلانه شد. همچنین افزایش عملکرد کاه در رقم هاشمی 20 درصد و گیلانه 14درصد بوده است. براین اساس انجام محلول پاشی با کود حاوی روی در مزارع برنج برای ارتقای کمیت و کیفیت برنج توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها