1
هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان
2
هیات علمی دانشگاه جامع علمی کاربردی گیلان
چکیده
تولید پایدار محصولات کشاورزی و تأمین امنیت غذایی با حداقل اثرات مضر زیستمحیطی در جامعه جهانی امروز بسیار مورد توجه میباشد. برنج محصولی استراتژیک در ایران است و برای افزایش تولید و کاهش هزینهها، بهحدأقل رساندن کاهش رقابت علفهایهرز ضروری میباشد. امروزه روش عمده کنترل علفهایهرز در مزارع برنج، کاربرد علفکشهای شیمیایی است که اثرات مخرب ناشی از آن بر کسی پوشیده نیست و لازم است به روشهای مدیریتی غیرشیمیایی توجه بیشتری شود. برخی از روشهای غیرشیمیایی کنترل علفهایهرز در شالیزار روشهای زراعی (شامل پیشگیری از ورود علفهرز به مزرعه، اعمال برنامه کنترل علفهایهرز در زمان مناسب، انتخاب رقم با قدرت رقابتی بالا در برابر علف-هایهرز، انتخاب تراکم مطلوب کشت با توجه به رقم و روش کشت، انتخاب روش مناسب کشت، مدیریت صحیح کوددهی و غیره) و روشهای فیزیکی (شامل وجیندستی و کنترل مکانیکی) میباشند و لازم است که از مجموع این روشها برای مدیریت پایدار علفهایهرز بهره گرفته شود.