بیماری تغییر رنگ خوشه برنج در مناطق برنج کاری استان اصفهان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 1- استادیار پژوهش، ﺑﺨﺶﺗﺤﻘﯿﻘﺎتﮔﯿﺎهﭘﺰﺷﮑﯽ،ﻣﺮﮐﺰﺗﺤﻘﯿﻘﺎت و آﻣﻮزشﮐﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ اﺳﺘﺎن اصفهان، ﺳﺎزﻣﺎن

2 استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی،

3 پژوهشگر ﺑﺨﺶﺗﺤﻘﯿﻘﺎتﮔﯿﺎهﭘﺰﺷﮑﯽ، موسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آمل، اﯾﺮان.

چکیده

بیماری تغییر رنگ خوشه‌ برنج یک بیماری مرکب یا چند عاملی است که عوامل متعدد قارچی و باکتریایی در ایجاد آن دخیل هستند. در منطقه لنجانات استان اصفهان برنج به عنوان یک کشت اصلی محسوب می‌شود. ارقام برنج لنجان از ارقام پابلند، مقاوم به سرما، زودرس، حساس به ریزش دانه و بیماری‌های پوسیدگی طوقه و تغییر رنگ خوشه‌اند. با توجه به شرایط خاص اقلیمی تمامی برنج مورد کشت در استان متعلق به ارقام بومی است. بیماری تغییر رنگ خوشه‌ برنج سالیانه درصد قابل توجهی از شالیزارهای استان را عمدتا توسط عوامل قارچی آلوده کرده و باعث کاهش کمی و کیفی محصول می‌شود، بنابراین مدیریت و کنترل این بیماری بر اساس بررسی‌های میدانی و تحقیقات انجام شده در کشور و استان می‌تواند نقش موثری در افزایش کمی و کیفی محصول برنج استان ایجاد نماید. در همین راستا میتوان با تکیه بر یافته‌های علمی از جمله استفاده از بذور ضدعفونی شده، رعایت اصول به‌زارعی، تغذیه متعادل و در صورت نیاز کاربرد قارچ‌کش‌ها در مزرعه، بیماری را کنترل و مدیریت کرد.

کلیدواژه‌ها